haptotherapie de praktijk
de therapeut
ervaringen
workshops
links
contact

Relatieproblematiek

Verloop van de begeleiding en therapie

Binnen het scala van klachten waarvoor clienten bij een haptotherapeut komen spelen relatieproblemen (in de breedste zin van het woord) vaak een grote rol.

In eerste instantie is het de relatie met jezelf, hoofd en lijf, die in de haptotherapie een grote rol spelen en in tweede instantie de relatie vanuit jezelf met de buitenwereld

Relatieproblemen zijn vaak het gevolg van een verstoorde communicatie binnen de relatie.Vanuit de haptotherapie zijn we vooral geïnteresseerd in de affectieve communicatie tussen beide partners.

Het affectieve contact is de basis voor de liefdesrelatie. Langdurige stagnatie van de gevoelsstroom leidt altijd tot relatie problemen. Deze gegroeide verstoringen onderzoeken, samen met het paar, is de grote kunst in de begeleiding van paren. Thema’s als macht, vrijheid, afhankelijkheid, vertrouwen en intimiteit spelen daarbij een grote rol. Daarnaast wordt de affectieve geschiedenis van elk van de partners individueel vaak als een soort “stille kennis” meegedragen.

Inzicht hierin kan het begin zijn van een bevrijding, van oude, soms verstarde patronen, die voortdurend de relatie beinvloeden.

Hoe werkt dat in de praktijk?

In de haptotherapie bij relatieproblematiek doen we dat o.a. door:

  • partners te laten herkennen welke specifieke processen zich afspelen binnen de relatie dmv. oefeningen.
  • bij beide partners patronen inzichtelijk te maken die zich uitdrukken in houding en beweging.
  • de vertaalslag te maken van deze patronen naar het dagelijks leven in relatie tot de interactie tussen beide partners.

Het doel

Het is het doel dat partners elkaar weer “tegenkomen”, elkaar “zien”, tot elkaar spreken, naar elkaar luisteren en elkaar weer “raken” (positief of negatief). Met name dat er weer een affectieve communicatie ontstaat tussen de partners.

Heb je vragen of wil je meer weten?

bel: 0164 - 258 576

email: janejonckheer@hotmail.com