haptotherapie de praktijk
de therapeut
ervaringen
workshops
links
contact

Haptonomie en Haptotherapie, wat is dat?

Haptonomie is de leer van het voelen, tasten, aanraken. 

Haptonomie gaat over contact. Contact tussen het voelen en denken in onszelf en vandaar uit met de buitenwereld. Haptonomie beschouwt het lichaam als opslagplaats van al onze gevoelsherinneringen/ervaringen.

De mens raakt van nature aan.

Als je blij bent raak je de ander eerder aan. Als je verdrietig of bang bent kan een liefdevolle aanraking veel steun geven. Wanneer wij te weinig aangeraakt worden kan dat leiden tot spanningen.

Aanraking en gevoel hebben een nauwe relatie met elkaar. Door de aanraking herken je bepaalde gevoelens. Het doet je denken aan situaties die wel of niet prettig waren. Door deze herkenning krijg je inzicht in hoe je met situaties in je leven omgaat. Vaste patronen kunnen doorbroken worden.

Aanraken is communiceren. 

Voelen is weten.

Haptotherapie heeft de haptonomie als basis.

Veel mensen komen bij mij omdat ze het gevoel hebben dat ze vastlopen. Ze kunnen zaken niet meer goed oplossen, piekeren veel, hebben slapeloze nachten, last van angsten en kunnen zich niet meer concentreren. De vele spanningen hopen zich op in hun lijf waardoor lichamelijke klachten (o.a. hoofdpijn, rugpijn, buikpijn etc) ontstaan. Ze lopen vast met zichzelf en hun omgeving. Ze luisteren slecht naar hun lichamelijke signalen. Dit blijft zich herhalen totdat duidelijk wordt dat er een samenhang is tussen de lichaamssignalen en het probleem waarmee ze mentaal vastlopen.

In onze hedendaagse maatschappij zijn we er bijna meester in geworden om onze gevoelens te verstoppen, te negeren. We hebben het vaak veel te druk om erbij stil te staan en draven maar door.

We jagen ons lijf steeds meer op en gaan daarmee enorm over onze grenzen. We raken het contact met onszelf kwijt en krijgen daardoor klachten. Zoals burn out, lichamelijke en psychische klachten. We kunnen niet meer.

Het bijzondere van deze therapie is dat wij letterlijk het lijf, met al zijn gevoelens, mogen aanraken. Zo spreken we ook het lijf aan en niet alleen het hoofd.

Bekijk ook deze video:

Wat is haptonomie?

Heb je vragen of wil je meer weten?

bel: 0164 - 258 576
email: janejonckheer@hotmail.com